Célunk

Köszöntünk mindenkit az oldalon!
Büszkén mutatjuk be a budapestcilvil szervezetet, mely azért jött létre, hogy programokkal és tájékoztató jelleggel mutassa be a nagyközönségnek fővárosunknak azt az oldalát, mely segítségért kiált. Ismerkedjenek meg a mi általunk javasolt környezetvédelmi módszerekkel, stb., hogy egy boldogabb, egészségesebb városban élhessünk!

2011. március 17., csütörtök

Orvvadászok Budapest környékén

Megdöbbentő, hogy még mindig találni hurkos csapdákat az egyes erőkben. Az orvvadászok, még mindig használnak ilyen borzasztó, kínzó eszközöket az állatok illegális elejtésére.
Az elmúlt napokban tíz vaddisznó és egy szarvas pusztult el, amikor az agancsgyűjtők elől menekülve a Gyarmatpuszta melletti Jancsári-tó jegére futottak. - olvashatjuk a Magyar Nemzet Online-on.

Ez nem csak lopásnak, de állatkínzásnak is számít, hiszen a hurok lassan, kínkeservesen fojtja meg az állatot. És az ilyesmi nem ritka. A Pilisi Parkerdő területén mostanában megszaporodtak az orvtámadások. A helyi munkaerők illegális vadászok csapdáit és más nyomait, esetleg az elejtett vad maradványait találják meg néha, vagy lövést hallanak.

Nem csak orvvadászok, de agancsgyűjtők is ezt az időszakot választják ténykedésükre. A szarvasfélék hímjei ilyenkor, február-március környékén hullatják el régi agancsukat, hogy újat növesszenek a helyébe. Ezt a folyamatot kívánják felgyorsítani, mikor az illegális gyűjtők kergetik az állatot: futás közben leeshet a már meglazult agancs. Ennek kilója több ezer forintot ér a feketepiacon. Azért is kockázatos ilyenkor az élővilág közelében tartózkodni, mert megzavarhatjuk az ellési időszakban. Ráadásul, ha egy anyaállatot ejtenek el, a kölykei is odavesznek.
A kutatóknak is szükségük van az agancsokra: a vadállomány fejlődését tudják ebből megfigyelni. Ez a cél viszont támogatandó, nem úgy mint a pusztítást és kár okozó agancsgyűjtés és orvvadászat.
Óvjuk, védjük az élővilágot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése